Multe studii arată că imunitatea și sănătatea organismului sunt influențate de calitatea mâncării și implicit de flora intestinală obținută în urma alimentelor consumate.
Nutrienții din alimente sunt folosiți de organism pentru energie, creștere, reparare, echilibru hormonal și sănătatea mentală, menținând astfel funcționarea tuturor sistemelor corpului.
Cu cât calitatea alimentelor consumate este mai bună cu atât nutrienții din ele îți vor ajuta organismul și sistemele acestuia să funcționeze mai bine.
Studiile arată chiar că modificările din flora noastră intestinală sunt strâns corelate cu obezitatea și alte tulburări metabolice.
Cum îți influențează alimentele consumate flora intestinală și sănătatea?
Sistemul digestiv este grupul de organe care descompune alimentele pentru a absorbi nutrienții.
De exemplu, carbohidrații sunt descompusi în glucoză, proteinele în aminoacizi și grăsimile în acizi grași și glicerol.
Părțile rămase din alimente care nu pot fi descompuse, digerate sau absorbite sunt excretate prin mișcări intestinale.
Sistemul digestiv, denumit și gastro-intestinal, începe la nivelul gurii, include esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros (cunoscut și sub numele de colon), rectul și se termină la anus. Întregul sistem are o lungime de aproximativ 9 metri, potrivit Societății Americane de Endoscopie Gastrointestinală (ASGE).

După ce mâncarea este mestecată și înghițită, aceasta se deplasează în jos prin esofag până la stomac. Mușchii din esofag se contractă pentru a deplasa mâncarea de-a lungul lui, ceea ce se numește peristaltism.
În stomac mâncarea este amestecată cu acizii și enzimele care sunt secretate de peretele stomacului. După ce mâncarea este complet descompusă, este mutată de-a lungul intestinului subțire.
Intestinul subțire este un tub lung în care majoritatea vitaminelor și nutrienților sunt absorbiți din alimente în fluxul sanguin. Mai multe enzime sunt adăugate în intestinul subțire pe măsură ce alimentele se deplasează pentru a facilita procesul.
S-a demonstrat că 90% din absorbția alimentelor se întâmplă în intestinul subțire.
Ceea ce rămâne din acest proces este apoi trimis în intestinul gros. Intestinul gros este locul în care o mare parte din apă din materialul rezidual este absorbită. Până când scaunul ajunge la capătul intestinului gros, acesta este într-o formă mai solidă.
Tractul digestiv nu este doar locul în care alimentele sunt digerate și trecute prin corp. Pe lângă acest rol, sistemul digestiv joacă, de fapt, un rol vital în sănătatea mentală, imunitatea și metabolismul corpului nostru.
Modul în care intestinul poate avea un astfel de impact asupra sănătății noastre se datorează florei intestinale.
De ce și cum să îți îmbunătățești flora intestinală?
În intestin se află o multitudine de diferite tipuri de bacterii, despre care unii spun că depășesc celulele din corpul nostru cu un raport de 10 la 1! Se știe că peste 1000 de specii de bacterii colonizează intestinul.
Când vine vorba de controlul florei intestinale pentru o sănătate mai bună, cheia este diversitatea, echilibrul adecvat și multă apă!
Multe simptome pot semnala probleme cu tractul gastro-intestinal, inclusiv: dureri abdominale, sânge în scaun, balonare, constipație, diaree, arsuri la stomac, incontinență, greață și vărsături și dificultăți la înghițire.
Printre cele mai cunoscute boli ale sistemului digestiv se numără cancerul de colon, sindromul intestinului iritabil, diverticulita și boala Crohn.
Al doilea cel mai răspândit tip de cancer, cancerul de colon poate fi prevenit ușor având un stil de viață sănătos.
Creșterea polipilor și a celulelor neregulate, care pot fi sau nu canceroase, sunt cele mai frecvente căi de dezvoltare pentru cancerele colorectale și pot fi detectate în timpul unei colonoscopii de rutină, potrivit Dr. John Marks, gastroenterolog afiliat sistemului de îngrijire a sănătății Main Line. „Vestea bună este că, dacă sunt depistați suficient de devreme, aceștia pot fi îndepărtați în timpul colonoscopiei – eliminând posibilitatea ca ei să crească și să devină cancer”, a spus dr. Marks.
Diverticulita este cauzată de inflamația sau infecția pungilor anormale din partea inferioară a intestinului gros. Poate provoca dureri ușoare sau severe în partea stângă inferioară a abdomenului.

Există dovezi că glutenul și utilizarea îndelungată a anti-inflamatoarelor cresc permeabilitatea intestinală (denumită și „intestin permeabil”), chiar dacă nu ai boala celiacă. Aceasta înseamnă că particulele de la alimente, resturile nedigerate și agenții patogeni (bacteriile), pot trece prin mucoasa compromisă a intestinelor și pot pătrunde în sânge, unde provoacă inflamații și boli autoimune.
Diferite specii bacteriene vor transforma aceleași alimente în produse finale diferite.
Aceasta înseamnă că, dacă avem un dezechilibru al bacteriilor intestinale, acestea pot lua alimente, chiar și alimente sănătoase, și le pot transforma în compuși care duc la depozitarea grăsimilor, rezistența la insulină și producția de gaze.
Factorii care produc dezechilibre ale florei intestinale
Cei mai cunoscuți factori care produc dezechilibre în flora intestinală sunt:
- antibioticele,
- produsele chimice,
- îndulcitorii artificiali,
- zahărul,
- alimentele procesate,
- pesticidele,
- alcoolul,
- metalele grele,
- agenți patogeni,
- medicamentele și mediile excesiv de sterilizate.
Cum să ai un sistem digestiv sănătos?
După naștere, tubul digestiv al nou-nascutului este steril, colonizarea lui începând cu prima masă. Totodată există dovezi că bebelușii născuți prin cezariană ratează unii dintre microbii pe care i-ar obține printr-o naștere vaginală, ceea ce îi poate face mai vulnerabili la alergii și astm.

Iată cum poți să refaci flora intestinală, să crești bacteriile bune din corpul tău ca să ai un sistem digestiv sănătos:
1. Crește aportul de alimente bogate în fibre
Fibrele sunt cele care te ajută să ai o flora intestinală bună, ajutând și la menținerea sub control a zahărului din sânge.
Fibrele sunt carbohidrați pe care organismul uman nu le poate digera acestea fiind descompuse de diferite tipuri de bacterii din organism. Anumite tipuri de bacterii produc diferite tipuri de enzime pentru a putea descompune fibrele. Dacă organismul nu beneficiază de mâncare diversificată care să conțină diferite tipuri de fibre, unele bacterii din organism mor. Neavând fibre pentru a se hrăni, unele bacterii vor începe să se hrănească cu stratul de mucus. Stratul de mucus este o protecție pe care intestinul nostru o are împotriva bacteriilor care se scurg în sânge. Acesta este doar unul dintre puținele motive pentru care ar trebui să consumi alimente integrale.
Consumă cel puțin 40 g de fibre pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ dublu față de mediile actuale. S-a demonstrat că aportul de fibre reduce bolile de inimă, scade riscul apariției unor tipuri de cancer și ajută la menținerea greutății.
Fructele și legumele sunt cele mai bune surse de nutrienți pentru o floră intestinală sănătoasă.
Sunt bogate în fibre, care nu pot fi digerate de corpul tău. Cu toate acestea, fibrele pot fi descompuse de anumite bacterii din intestin, ceea ce stimulează creșterea acestora.
Unele dintre alimentele bogate în fibre includ:
- avocado,
- nucă de cocos,
- nuci,
- legume crucifere (broccoli și conopidă),
- semințe de chia,
- fasole,
- mazăre,
- cereale integrale și
- legume.
Multe fructe sunt, de asemenea, bogate în fibre, dar tind să conțină mult zahăr.

Există unele cercetări recente care arată că dietele cu conținut scăzut de fibre, nu numai că pot înfometa bacteriile sănătoase din intestin, ci pot contribui și la degradarea barierei mucoasei de-a lungul intestinului.
Adoptarea unui stil de viață sănătos după modelul oamenilor din Zonele Albastre ale lumii (Blue Zones), unde există cei mai mulți centenari, te poate salva de apariția multor boli. Alimentația acestora este bazată în proporție de 80% pe cereale, semințe, nuci, fructe și legume și 20% din alimentație pe produse de origine animală: ouă sau pește și fructe de mare de calitate.
2. Mănâncă o mulțime de alimente fermentate care conțin bacterii vii
Procesul de fermentare implică de obicei bacteriile sau drojdiile care transformă zaharurile din alimente în acizi organici sau alcool.
Cele mai bune alegeri sunt:
- iaurtul neîndulcit,
- kefirul,
- varză murată,
- kimchi,
- sosul de soia și
- tempeh.
Aceste alimente au, de fapt, un set foarte divers de bacterii care este cu mult peste ceea ce îți pot oferi majoritatea probioticelor.
3. Evită îndulcitorii artificiali precum aspartam, sucraloză și zaharină.
Îndulcitorii artificiali perturbă metabolismul bacteriilor și reduc diversitatea. În studiile pe animale, acest lucru a dus la obezitate și diabet.
4. Mănâncă alimente bogate în polifenoli
Polifenolii sunt compuși vegetali care au multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea tensiunii arteriale, a inflamației, a nivelului de colesterol și a stresului oxidativ.
Sursele bune de polifenoli includ:
- cacao și ciocolată neagră,
- vin roșu, struguri,
- ceai verde,
- migdale,
- ceapă,
- afine,
- brocoli.
Polifenolii din cacao pot crește cantitatea de bifidobacterii și lactobacili la om, și pot reduce cantitatea de bacterii dăunătoare, precum Clostridia.
5. Petrece timp în natură
Plimbarile prin pădure sau picnicurile sunt benefice din mai multe motive.
Studiile arată că mersul desculț poate îmbunătăți starea de spirit, crește creativitatea și te poate ajuta să dormi mai bine noaptea. Când vine vorba de flora intestinală, mediul înconjurător joacă un rol cheie.
Animalele, plantele și murdăria adăpostesc propriul lor microbiom bacterian. Intrând în contact cu solul și animalele, dobândim bacterii unice și diverse care îmbunătățesc sănătatea microbiomului nostru.
Studiile indică rate mai mici de alergii și obezitate la copiii crescuți cu animale de companie.
Nu uita! Imunitatea și starea de bine încep în intestin!
Surse Documentare Articol
https://www.healthline.com/health/digestive-health/how-long-are-your-intestines
https://www.livescience.com/22367-digestive-system.html
https://www.healthdirect.gov.au/digestive-system
https://www.sciencelearn.org.nz/resources/1829-the-human-digestive-system
https://drjockers.com/gut-bacteria-fat/
Fiber | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health
Thank your gut microbiota for the benefits you enjoy from fibre! (gutmicrobiotaforhealth.com)







