Vegan vs vegetarian, care este diferența?
Poate te intrebi care este diferența dintre vegan vs vegetarian?
Cu toții știm că veganii și vegetarienii aleg să nu mănânce carne. În timp ce veganii sunt mai stricți, vegetarienii pot consuma lactate, ouă, miere și alte produse de origine animală.
Pentru a urma una dintre cele două diete ai nevoie de cercetare și organizare, dar deosebirile dintre ele sunt, de fapt, destul de simple.
În ultimii ani s-a văzut interesul pentru vegan, această nișă fiind în plină expansiune: Supermarketurile și restaurantele concurează pentru a oferi meniuri vegane care să satisfacă cererea crescândă a consumatorilor.
Oamenii aleg aceste diete din motive de sănătate, restricții religioase sau îngrijorări morale cu privire la rănirea animalelor. Deși toți veganii tind să urmeze același set reguli clare – să nu mănânce nimic provenit de la un animal – există câteva tipuri diferite de diete vegetariene, pe care le vom prezenta în acest articol.

În ce constă un stil de viață Vegan?
Societatea Vegană (Vegan Society) definește veganismul ca „un mod de a trăi, care încearcă să excludă, pe cât este posibil și practic, toate formele de exploatare și cruzime față de animale pentru hrană, îmbrăcăminte sau orice alt scop”.
Un vegan evită să consume sau să utilizeze toate produsele de origine animală: carne, păsări de curte, pește și crustacee, ouă, lactate, miere, insecte, cheag, gelatină și alte tipuri de proteine animale.
Exista și vegani stricți care extind aceste principii dincolo de dieta lor, încercând să excludă orice produs care implică în mod direct sau indirect utilizarea animalelor de către om: bunuri din piele, lână, mătase, ceară de albine, săpunuri, cosmetice sau alte produse pe care producătorii le testează pe animale.
Ce înseamnă stilul de viață Vegetarian?
Confrorm Societății Vegetariene (Vegetarian Society), vegetarienii sunt oameni care nu mănâncă produsele sau subprodusele sacrificării animalelor: carne – precum carnea de vită, porc și vânat; păsări de curte – cum ar fi pui, curcan și rață; pești și crustacee, insecte, cheag, gelatină și alte tipuri de proteine animale.
Cu toate acestea, mulți vegetarieni consumă produse secundare care nu implică sacrificarea animalelor. Acestea includ: ouă, produse lactate, cum ar fi lapte, brânză și iaurt, miere.
În funcție de grupa de alimente inclusă în dieta vegetariană există următoarele variații:
- Lacto-vegetarian – Persoanele care urmează această dietă nu mănâncă carne, pește sau ouă, dar consumă produse lactate.
- Lacto-ovo-vegetarian – Persoanele care urmează această dietă evită toate tipurile de carne și pește, dar consumă produse lactate și ouă.
- Ovo-vegetarian – Persoanele care urmează această dietă nu mănâncă carne, pește sau produse lactate, dar consumă ouă.
- Pescatarian – Cei care urmează această dietă evită toate tipurile de carne, cu excepția peștelui și a altor tipuri de fructe de mare.

Vegan vs Vegetarian – Beneficii asupra sănătății
Cercetările științifice sugerează că dietele vegetariene și vegane pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate.
O meta-analiză din 2017 a găsit dovezi care sugerează că dietele pe bază de plante pot ajuta la scăderea nivelului colesterolului total, a colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) și a colesterolului cu lipoproteine cu densitate ridicată (HDL).
Un alt studiu din 2016 a constatat că vegetarienii care trăiesc în Asia de Sud și America erau mai puțin susceptibili de a dezvolta obezitate decât nonvegetarienii.
O analiză din 2019 a descoperit dovezi care sugerează că dietele pe bază de plante pot oferi o serie de beneficii cardiovasculare pentru sportivii de performanță. Aceste beneficii includ:
- scăderea nivelul colesterolului
- îmbunătățirea tensiunii arteriale și a fluxului sanguin
- un control mai bun al glicemiei
- un risc mai mic și chiar inversarea aterosclerozei
- stres oxidativ redus
Un studiu din 2019 a constatat, de asemenea, o asociere între o dietă sănătoasă pe bază de plante și un risc mai mic de a dezvolta boli renale cronice. Interesant este faptul că cei care au urmat o dietă nesănătoasă pe bază de plante, cu o proporție mai mare de alimente îndulcite cu zahăr și cereale rafinate, au avut un risc semnificativ mai mare de boli cronice de rinichi.
Preocupări nutritive intr-o alimentație vegană
Aceste diete pot fi foarte sănătoase, dar, ca oricine, veganii și vegetarienii trebuie să fie atenți la deficiențele nutriționale. De exemplu, produsele lactate sunt o sursă majoră de calciu și vitamina D, astfel încât veganii și ovo-vegetarienii ar trebui să mănânce o mulțime de alimente cu frunze verzi (o altă sursă bună de calciu) și să aleagă produse care sunt îmbogățite cu calciu. Dacă alegi dieta vegană, ar fi indicat să iei în considerare suplimentele cu vitamina D și vitamina B12.
Veganii sunt, de asemenea, expuși riscului unui deficit esențial de acizi grași omega-3, în special în EPA și DHA, chiar dacă consumă surse vegetale cu acești nutrienți. DHA este necesar pentru funcționarea optimă a creierului și pentru a evita ‘ceața’ creierului, pierderi de memorie și multe altele. Vegetarienii și pescatarii pot obține EPA și DHA mai ușor, din ouă, pește și fructe de mare.
Care dietă este mai bună pentru pierderea în greutate?
Un studiu amplu din 2006 care a implicat 21.966 de participanți și o analiza din 2014 care a implicat adventiști din America de Nord sugerează că veganii au în general un IMC mai mic decât vegetarienii și consumatorii de carne.
O posibilă explicație pentru această tendință ar putea fi faptul că veganii nu consumă ouă sau produse lactate.
Studiul din 2006 a constatat, de asemenea, că veganii au luat mai puțin în greutate decât vegetarienii și consumatorii de carne în decurs de 5 ani.
Într-un studiu din 2018 care a implicat 75 de adulți supraponderali, cercetătorii au desemnat aleatoriu participanți fie să urmeze o dietă săracă în grăsimi, vegană, fie să își continue dieta curentă, care ar putea include proteine animale. După 16 săptămâni, participanții din grupul vegan pierduseră o cantitate mai mare de grăsimi în jurul abdomenului decât cei din grupul de control.
Concluzie: acest subiect este mai amplu decât pare la prima vedere. Noi vom continua să oferim informațiile necesare pentru a te ajuta să adopți stilul alimentar potrivit pentru tine.







